האם קבלה בפה מבלי להגיד בלי נדר נחשבת כנדר במקרה שמסתמכים על גילוי דעת של התרת נדרים?

שאלה:

שלום כבוד הרב יש לי שאלה
אם יש לי חבר שלפני שנה נתן לי לקרוא נוסח מסויים באמצע שנה שאומר שכל קבלות או נדרים שאקבל על עצמי יהיו בטלות כעפר הארץ או משהוא כזה
ואני בעיקרון משתדל לא להגיד דברים שאני מקבל על עצמי או אם כבר אני אומר אז להגיד בלי נדר
וקיבלתי על עצמי קבלות והיו מצבים שיכול להיות שקיבלתי על עצמי דברים ולא אמרתי בלי נדר ובעיקרון אני מסתמך על הנוסח הזה כדי שלא להכנס לספקות אם אני מחוייב בנדר או משהוא האם יהיה אפשר להסתמך על הנוסח הזה ולומר שקבלות שאמרתי בפה יחשבו כבטלות?

תשובה:

שלום וברכה

נשמע שיש לך לחץ מיותר מנדרים וחבל, זה סתם מעיק ומיותר. יש להשתדל לומר בלי נדר, ואם אתה זוכר בודאוך שנדרת משהו תעשה התרת נדרים, אבל אם אתה לא זוכר זה בסדר גמור.

הצטרף לדיון

8 תגובות

  1. מצטער אם אני מפריע בנושא רק יש לי שאלה
    הבנתי שלקבלה בפה יש דין של נדר
    אם אני מלכתחילה אמרתי גילוי דעת כזה כדי שכל הקבלות שאני יגיד אחר כך יהיו בגדר בלי נדר שחבר אמר לי מלכתחילה כדי להמנע ממצב כזה והיו פעמים שאמרתי שאני יעשה קבלה מסויימת אבל לא היה לי בראש שזה יהיה בתור נדר אפשר יהיה להגדיר אתזה בתור שהקבלות האלה לא נחשבות כנדר?

  2. אז יהיה אפשר לסמוך על גילוי דעת זה אפילו אם לא אמרתי בלי נדר
    או בהחה שיש ספק
    כי הלחץ הזה היה לי גם לגבי דבר שקיבלתי פעם לא לעשות ואמר לי לקרוא את זה כדי שלהבא אפילו אם אמרתי או לא אמרתי בלי נדר אני לא יכנס לנושא הזה

  3. עוד שאלה הרב
    בהנחה שעברו מספר ראשי שנה מאז אפשר עדיין להסתמך על הנוסח הזה אם לא קראתי אותו לאחר ראש השנה
    כי שמעתי שצריך לקרוא או להגיד שכל מנהג טוב שאקבל יהיה בלי נדר לאחר ראש השנה שוב כל שנה
    אני כבר שלוש שנים מסתמך על הנוסח הזה זה בסדר להסתמך עליו אם לאחר שנתיים מאמירתו קיבלתי משהוא בפה לבצע ואני רוצה להפסיק מלעשותו אם לא קראתי שוב את הנוסח בראש השנה

  4. קיבלתי על עצמי שלא לעבור עבירה מסויימת ואם אעבור אתרום סכום של כסף.
    שמתי את היד על ספר תורה ואמרתי בלשון של " אני מקבל על עצמי ש…." , לא ממש הצלחתי ותרמתי את הסכום.
    המצב מקשה עליי האם צריך להתיר את זה כנדר?