הדלקת נרות חנוכה במקום אכילה או לינה

שאלה:

שלום

אורח שאוכל את סעודות השבת אצל משפחה אחת, וישן אצל משפחה אחרת.
היכן עליו להדליק נרות חנוכה? (הן לגבי ערב שבת, והן לגבי מוצאי שבת)

בן שמתגורר עם אמו האלמנה.
האם הוא לבד מדליק? היא צריכה למנות אותו שליח או שזה מובן מאליו?
ואם ביום מסוים אינה בבית בזמן הדלקת נרות (לנוהגים לאחר צאת הכוכבים), האם להמתין לה או להדליק ולכוון להוציא אותה?

ובהמשך לשאלה הראשונה , אם היא בעצמה ישנה באותו מקום שאוכלת, עליה לצאת ידי חובת הדלקת הנר על ידי בעל הבית או על ידי הבן (תלוי בתשובה היכן עליו להדליק, האם היכן שאוכל או היכן שישן)?

תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

מדברי המשנה ברורה בסי' תרעז סעי' א נראה שמקום האכילה הוא העיקר [ואף לדעת השו"ע שם רק משום החשד סבר שמקום לינה עיקר, ובזמנינו אין חשד], אבל למעשה ודאי יוצא ידי חובתו בין כך ובין כך. לדעת הגר"ע יוסף יש להעדיף גם בזמנינו את מקום הלינה.

אין צורך במינוי שליחות מיוחד זה מובן מאליו, אם אינה נמצאת בבית לכתחילה עדיף שלא להמתין לה, והיא תשמע את הברכות במקום שהיא נמצאת. אבל אם זה יגרום לה צער, ודאי ימתין לה ויחגגו יחד בשמחה כיאות.

בכל מקרה האמא אינה טפלה לבן בהדלקתו כאשר זה לא נעשה בביתם, אלא לנרו של בעל הבית, וגם זה בתנאי שבעל הבית שם יזכה לה חלק בשמן על ידי נתינת פרוטה כדין אכסנאי.

שבת שלום וחנוכה שמח.