הפרשת חלה

שאלה:

שלום רב,
אשמח לקבל תשובות לגבי כמה שאלות:
1.אתמול הכנתי בצק בכמות של 4 קילו היות שיש גם דבש בבצק(2 כפות ל4 כוסות מים ב1 קילו קמח )התייעצתי עם רב שאמר שכדאי לעשות הפרשת חלה אחרי האפיה,
מכיון שהאפיה היתה קרובה לאכילה וזה היה מסיבה גדולה שבה הרבה כהנות שכחתי לצערי הרב להפריש חלה(בכל מקרה גמרתי לאפות את כל הכמות לקראת סוף המסיבה),
האם אני צריכה לידע את הסועדים שהכשלתי אותם בשוגג-הםמצריכים לחזור בתשובה על זה,
מה אני עושה בתור מכשילה בשוגג,האם יש לזה כפרה/תיקון חוץ מחזרה בתשובה וממש חרטה וכאב לב על הכשלב בשוגג של כ50 נפשות,
נשארו לי עוד 2 תבניות עם בצק אפוי,מה לעשות עם זה.הפרשה עם/בלי ברכה.
שבוע הבא אני רוצה להכין עוד בצק כזה של 2 קילו בלבד-האם צריך הפרשת חלה?עם/בלי ברכה (בלנ"ד אעשה לפני האפיה.).

ב. איך מכשירים תרמוס קטן העשוי מנירוסטה(כזה שששומר על החום אי אפשר לחמם איתו).
ג. איך מכשירים מגרדת ירקות שעשויה ממתכת ומהמסגרת שלה פלסטיק(זה עלול להנמס מהחום-לא?)
ד. אתמול הכנתי בורקס חלבי ,נכסנתי למטבח וגיליתי שמשהו הנחי על השיש הבשרי חתיכה של בורקס, כשאני הורדתי אותו מהשיש הוא היה חם(אני לא יודעת באיזה חום הוא היה כשהונח שם.
מה דין השיש.האם צריך להכשיר?איך?והאם יש צורך להמתין 24 לפני/אחרי ההכשרה לשימוש המקור(בשרי)בשיש

אשמח לתגובתכם(קצת דחוף לי כי שבת מתקרבת ואני צריכה לדעת איך לעבוד על השיש)

רב תודות
וחנוכה שמח

תשובה:

שלום וברכה

קראתי את המקרה הכואב, אני חושב שעיקר התיקון הוא להפריש מיד כשזה בצק, לא הבנתי כלל את הוראת אותו רב שאמר להפריש רק אחרי האפייה, מה הסיבה??? נראה שמחמת הבושה הגדולה את יכולה להקל שלא לספר לכולם שאכלו בלי הפרשת חלה, כיון שהיו בעצם אנוסים, הם עשו כדין שסמכו עליך ואין עליהם כל תביעה. בודאי יש להפרשי בברכה מהחלות שנשארו, וכן יש להפריש בברכה על בצק שני קילו בפרט לספרדים. בני אשכנז רבים חששו לדעת החזון איש ששיעור חלה בברכה הוא 2.5 ק"ג.

אני מבין שהטרמוס נאסר בבשר בחלב וטעון הגעלה? אם כן אין בעיה לעשות לו הגעלה, אלא שצריך למצוא סיר גדול שיוכל להכנס לתוכו.

הגעלה במים רותחים לא ממיסה שום דבר, אבל לא הבנתי מה כבר יכול לקרות למגרדת, אולי תסבירי למה את חושבת שהכלים טעונים הכשרה וננסה לסייע יותר.

אני מניח שהבורקס שהניח כבר לא היה חם, הוא לקח וטעם והחזיק ואחר כך הניח שאריות, לא נשמע שהיה בחום שהיד סולדת, יש לנקות היטב את השיש וזהו. לחומרא, על תניחי משהו רותח על השיש עצמו ללא מפריד 24 שעות מהנחת הבורקס.

שבת שלום וחנוכה שמח.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. תודה על התשובות,
    המגרדת והתרמוס הם מוצרים חדשים התרמוס לא תוצרת הארץ והמגרדת לא יודעת.אבל הם נועדים לשימוש חם וחריף .
    ידוע לי שיש הלכה להכשיר כלים חדשים בפרט שהם משמשים להכנת אוכל חם,
    האם מספיק רק טבילה?

    אני לא יכולה לאמוד את הכמות בצק האפוי שנשאר לי בכל אופן להפריש בברכה,כמעט בטוח שזה פחות מ2 קילו.
    וכן אחותי לקחה כמה לחמניות הביתה האם צריכה להפריש בלי ברכה/עם ברכה

    יש לציין שאני מבנות אשכנז לכן בפעם הבאה שאכין בצק חדש
    מ2 קילו אפריש בלי ברכה .נכון?

  2. את הכלים החדשים אין צורך להגעיל, מי שרוצה לעשות זאת ומנהג אבותיו בידו, רשאי [בטרמוס זה קשה וכאמור] אבל אין צורך, היום כל החומרי הברקה כימיים לגמרי ואינם מאכל אדם. מספיק טבילה.
    לא משנה כמה בצק נשאר לך, אחרי שהוא התחייב בהפרשת חלב, גם אם נשארה לחמניה אחת בלבד יש להפריש ממנה.
    המנהג בביתנו שכאשר עושים פחות מ2.5 ק"ג מפרישים ללא ברכה.