לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

הוצאת עצמות מהצלחת בשבת

שאלה:

שלום כבוד הרב,
יש לי שתי שאלות
1. מותר לברור בשבת את העצמות הדקים שבתוך הדגים, כדרך אכילתו, ואינו נחשב כבורר פסולת מתוך אוכל. ורק העצמות שנפרדו מן הדגים ו מן הבשר שבתוך הצלחת לא יבררם לסלקם לצד, אלא ישאירם בצלחת. ואם אי אפשר לא לאכול כשיש בצלחת תערובת עצמות מותר לסלקן לצד. (ילקו"י שבת כרך ג' עמוד ש, ועמוד תפט)
מה הטעם שאם אי אפשר לו לאכול כשיש בצלחת תערובת עצמות מותר לסלקן לצד? והרי זה נראה לכאורה כבורר פסולת מתוך אוכל
2. יש לי בצלחת עוף, אורז, ותפוחי אדמה.
גמרתי לאכול את העוף ונשאר לי בצלחת אורז; תפוחי אדמה ועצמות של העוף.
האם יהיה לי מותר לסלק מהצלחת את עצמות העוף לאשפה באופן שאכן אין תערובת בין התפו"א לאורז ועצמות העוף?

אם אפשר בבקשה תשובות מנומקות. אני בס"ד לומד עכשיו מלאכת בורר לעומק על מנת לא להיכשל בשבת.

תודה רבה וחג חנוכה שמח.

תשובה:

שלום וברכה

במקום שציינת בעמ' תפט מבאר הילקוט יוסף את דבריו, אבל שים לב שהכל ממש מתוך הסתייגות, לעיקר הדין הוא נוקט כפשוטם של דברים שאסור להוציא את העצמות מהצלחת וגם לא לסלק לצידי הצלחת, אלא שהוא מצדד בשם אביו מרן הגר"ע יוסף, שכאשר זה ממש מפריע באוכל יש לזה דין כמו קילוף פרי שכיון שכך הוא צורת האכילה ויש קושי לעשות זאת באופן אחר, מותר לקלף למרות שבעצם זו ברירה של פסולת מתוך אוכל. אבל ודאי לא מדובר במשהו שגרתי הנעשה לכתחילה.

ממילא גם לגבי שאלתך השניה קשה להקל בפרט שקשה מאוד להגדיר מה נחשב תערובת, זו אחת החידות הגדולות של הלכות בורר…