גזל כרטיס חופשי חודשי ופג תוקפו, האם יכול להשיבו

שאלה:

אדם שגזל מחבירו כרטיס חודשי חופשי והחזיר לו לאחר פג תוקף האם חייב לשלם?ומה בנוגע לדין שמים?

תשובה:

שלום וברכה,

לדעת הפרי מגדים ועוד פוסקים, אינו יכול להחזיר את הכרטיס ולהפטר, וצריך לשלם לו את המחיר שהיה שווה בשעת גזילה. ולדעת הפתחי תשובה תלוי במחלוקת ראשונים – לדעת הרמב"ם והמחבר חייב לשלם. ולדעת הרא"ש והרמ"א יכול להפטר בטענת הש"ל אם מחזיר את הכרטיס בעצמו.

בהצלחה.

מקורות:

כתב השו"ע סימן שס"ג סעיף א גזל חמץ ועבר עליו הפסח, יכול לומר הרי שלך לפניך. ובפת"ש שם ס"ק א הביא פוסקים שאם גזל אתרוג לפני החג לא יכול לפטור את עצמו אחר החג בטענה של הרי שלך לפניך. ושונה מחמץ שעבר עליו הפסח שלא ניכר הנזק – שלא רואים שעבר עליו הפסח. לא כן באתרוג שניכר ההפסד, כיון שעבר עליו החג אין לו שוויות.

אמנם הפת"ש עצמו חולק וסובר שדין אתרוג תלוי במחלוקת הרמב"ם והרא"ש בדין גזל מטבע ונפסל בכל העולם, שלדעת הרמב"ם אינו יכול לומר הש"ל, וחייב לשלם. ולדעת הרא"ש יכול לומר הש"ל, [כמבואר בגמרא שלא השתנה גוף החפץ]. וה"נ אתרוג שניכר ההפסד לרמב"ם חייב ולרא"ש פטור. המחבר פסק כרמב"ם והרמ"א והש"ך פסקו ברא"ש.