שפשוף ברכב לא חדש

שאלה:

שלום הרב,
היום כאשר נסעתי עם הרכב שלא שייך לי, נסע אדם נכנס לנתיב שלי ושפשף אותי (הוא מודע לכך שהוא אשם שהוא נכנס לנתיב שלי, אך הוא טוען שבגלל שהאוטובוס היה מאחוריו אז הוא עבר נתיב) עכשיו הרכב אינו חדש ואנו מסתפקים כמה הוא שפשף אותי.. הוא טוען שהוא שפשף קלות והנזק שנעשה לא שינה הרבה משוויו של הרכב. ואילו אני טוען שאין הבדל כי הרי לתקן את הנזק שנעשה זה אותו מחיר כי תמיד צריך לתקן את כל החלק השלם שנעשה בו הנזק. (בנוסף יש מנהג כזה שעושים פשרה תמיד על תיקון של המקום במקום לערב את הביטוח. יש פה מנהג המדינה? ב. האם הוא חייב לתת לי פרטים על עצמו במקרה שאני דורש את זה?)

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

בסריטה ברכב, אם אדם סביר היה מתקן גם אם אין לו מי שיממן את התיקון, חייבים לשלם הוצאות התיקון. אבל, אם אדם סביר לא היה מתקן, חייבים לשלם ירידת ערך בלבד. ואם אין ירידת ערך, או שיש כבר סריטות אחרות ואדם סביר היה מתקן גם לולא הסריטה החדשה, לא חייבים לשלם כלום.

מנהג המדינה שייך בחיוב הנובע מתוך הסכם ולא בחיוב של נזיקין שאינו נובע מתוך הסכם, אלא התורה הקד' חייבה.

במקרה שלך, אם אכן מדובר בשפשוף קל, נראה שהוא לא חייב כלום ואף לא לתת פרטים. אדם לא מחויב לתת פרטים, אלא אם כן הוא יודע שהוא חייב או שהוא מסופק וצריך להכרעת בית דין.

מקורות:

עיין שו"ע חו"מ סי' שפז וש"ך שם.