אחת מהיורשות שמתגוררת בדירה ללא שכירות

שאלה:

שלום לרב,
רציתי לשאול שאלה בדיני ממונות,
ההורים נפטרו ואחותי עברה לגור בבית עם בעלה והילד. הם לא משלמים שכירות ומתגוררים כבר כמעט שנה. בנוסף שיפצו את הבית על דעתם למרות שאמרנו שאם הם משפצים לרווחתם, אנחנו לא נשתתף בתשלום. אחותי טענה שזה מוסיף את ערך הדירה וזה לטובתינו

מה עלינו לעשות?
בעת מכירת הבית או בזמן שהם מתגוררים שם על פי ההלכה,

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

אני מבין שאף לאחות זו יש חלק בדירה. על התקופה לפני שאמרו לאחות שדורשים ממנה שכירות, או שמעוניינים להשכיר את הדירה לאחרים, אי אפשר לדרוש ממנה דמי שכירות. אבל, על התקופה לאחר שאמרו לה שדורשים ממנה שכירות, או שמעוניינים להשכיר את הדירה לאחרים, אפשר לדרוש ממנה דמי שכירות כמקובל בשוק.

אם האחות אכן העלתה את ערך הדירה, יש לשלם לה את הוצאות השיפוץ, או את עליית הערך, הנמוך מבין השניים.

מקורות:

עיין רמ"א חו"מ סי' קעא סוף סעיף ח.

שותף דינו כיורד ברשות ככל שהשבח יתר על ההוצאה, עיין שו"ע חו"מ סי' קעח סעיף ג ובסמ"ע שם סק"ד. הוצאות השיפוץ כוללות בדרך כלל גם ריווח קבלני ולכן אין צורך לשלם יותר מההוצאות, אף שדינו כיורד ברשות.