קדיש לאחר שנה – אדם שיש לו הורים

שאלה:

שלום לכם

סבא שלי (אבא של אמא) נפטר שנה שעברה ויש לו רק בנות ללא בנים, אז אנחנו הנכדים אמרנו עליו קדיש בשנה האחרונה (כמובן שאבא שלי אישר זאת), כעת נגמרה השנה ואנו שואלים שתי שאלות:

א. האם אפשר לומר קדיש על ישראל שלאחר שיעור/שתי הלכות שאומרים בתנא דבי אליהו לפני עלינו לשבח שתפילת שחרית.

ב. האם מותר לומר קדיש יהא שלמא כשאין מישהו אחר שאומר קדיש בבית כנסת.

תודה

תשובה:

שלום וברכה

קדיש על ישראל אתם יכולים לומר ברשות האבא, כיון שמעיקר הדין קדיש זה כלל אינו שייך ליתומים, אבל קדיש יהא שלמא אין לומר, ואף שמעיקר הדין כשהאב מרשה מותר כמבואר ברמ"א סי' קלב, אין בזה סימן טוב להורים, ולכן בפרט כאן שכבר נגמרה השנה – יש להמנע.

בשורות טובות ותמיד שמחות.