אמירת תודה למלווה משום ריבית דברים

שאלה:

שלום לרב
האם אסור לומר תודה ליהודי שהלווה לי כסף?
משום חשש אבק ריבית, הרי זה בכלל דרבנן ואם כן זה ספק ספיקא אז למה שיהיה אסור?

תשובה:

שלום וברכה,

אסור לומר תודה ללווה עבור ההלוואה משום איסור ריבית. ריבית זאת נחשבת לריבית דברים. הגמרא דורשת זאת מהפסוק "נשך כל דבר" דבר לשון דיבור, שגם דיבור אסור, ולכן אסור ללוה להחזיק טובה עבור ההלואה. ולא לומר לו תודה.

איסור ריבית דברים אסור מדרבנן. ולא ספק איסור אלא איסור ודאי.

וכתב הברכי יוסף שרק בזמן החוב אסור לומר שלום, אמנם אחר ההלוואה מותר.

בהצלחה.

מקורות:

גמרא איסור ריבית דברים הוזכר בגמרא ב"מ עה,ב. אמירת תודה כתב הגרש"ז אוירבך זצ"ל בשו"ת מנחת שלמה (ח"א סימן כז) אמירת תודה חושבני דאין בזה שום איסור, שאינה אלא כאילו המלוה מתנה עם הלוה, שלא יהא כפוי טובה לשום אדם, ואף גם למלוה ברור הדבר שחלילה להלוה להיות ככופר בטובתו שעשה לו המלוה, וחייב שפיר להחזיק לו טובה, וליתן לו זכות קדימה בדבר שהוא אינו חסר.
ובשו"ת מנחת שלמה (ח"ב סימן סח ב) חזר בו, וטעמו על פי מה שכתב בשולחן ערוך הרב (הלכות ריבית סעיף ט) אסור להקדים לו שלום אם לא היה רגיל מתחלה להקדים לו, ואין צריך לומר לקלסו בפניו, או להודות ולהחזיק לו טובה, או לברכו בפניו על שהלוהו, או על שהרחיב לו זמן, שנאמר 'נשך כל דבר אשר ישך' אפילו דבור אסור. ואם צריך לבקש ממנו שילוהו או שירחיב לו זמן יבקש בדברי תחנונים בלבד ולא בדברי שבח וקילוס או חניפות דברים אחרים, עכ"ד.

וראה גם בשו"ת אגרות משה יו"ד ח"א סימן פ שפשוט לו שאסור לומר תודה.

ברכי יוסף סימן יו"ד קס סעיף יא.

הצטרף לדיון

תגובה 1