ברכה על מצת חמץ לאשכנזים

שאלה:

שלום וברכה,
מה ברכתה של מצת חמץ, הנמכרת בתורת קרקר, מצד אחד, היא עשויה ממש כמצה רגילה, אך מאידך, היא שונה מעט בגודלה ובצורתה, וגם נקראת "קרקר" (עכ"פ כך המפעל מכנה אותה), האם ברכתה המוציא או מזונות לפי מנהג בני אשכנז?

תשובה:

הסיבה לכך שבני אשכנז מברכים על מצות המוציא בכל ימות השנה, היא משום שכפי שהאריך לבאר המשנה ברורה בסוף סימן קסח, עיקר הקובע דין פת הבאה בכסנין הוא היעוד של המאכל. והיינו, שמאכל שנעשה לשובע ואינו משמש לקינוח או נישנוש בעלמא, ברכתו המוציא כלחם, למרות שהוא ממולא נניח או דק ונכסס, ואילו מאכל שתכליתו לקינוח ברכתו מזונות. ולכן חידש, שיתכן שאותו מאכל עצמו, אם יעשה בחתיכות קטנות וממילא ישמש בעיקר לנישנוש ברכתו מזונות, ואם יעשה גדול באופן שהכל אוכלים ממנו רק לשובע, ברכתו המוציא. ראה שם לענין בצק ממולא בבשר או גבינה. ויש בזה נפקא מינה גדולה לענין ברכה על פיצה שכלל לא פשוט להכריע בענין זה. ולכן גם המצות שאתה מזכיר אינני יודע בדיוק במה מדובר אבל מצות יהודה שהם מצות חמץ, ודאי ברכתם לבני אשכנז המוציא.