גניזה בכריכות שלא באו לשימוש / גניזה בספרים חדשים שלא למדו בהם

שאלה:

בס"ד
שלום
1. הדפסתי ספר ונשארו כריכות, בכריכות לא כתוב דברי תורה, האם צריכיות גניזה?
2. באותו דפוס ראיתי דף של דברי תורה על הרצפה ושאלתי אותם האם יש להם גניזה, ואמרו לי שלא, ופעם הסבירו לי שיש מי שסובר שדברי תורה שהדפיסו אותם ואף אחד לא קרא בהם אין לו קדושה, רציתי לדעת האם הם צודקים ובנוסף האם יש היתר להדפיס עוד פעם שם והאם יש לדרוש מהדפוס שיהיה לו אישור שמתנהגים כהלכה בעניני גניזה
תודה

תשובה:

שלום וברכה

  1. אני מבין ממך שהכריכות האלו עדיין לא חוברו לספר, אם כך אין צורך בגניזה. ראה שו"ע סי' מב סעי' ג, שהזמנה לשמש תשמיש מצוה אינה כלום עד שלא ישתמש בחפץ בפועל לצורך המצוה [אא"כ הוא הזמנה לגוף הקדושה כמו קלף לתפילין, שבזה מועילה ההזמנה לאסור שימוש של חול.
  2. זה לא נכון. אמת שיש הקלה בדברי קדושה שלא למדו בהם לענין שלא צריך להגביה טפח מהריצפה ודי בהפסק כל שהוא, אבל ודאי אסור להניח על הריצפה ממש, ובודאי לא להשליך לאשפה חלילה. ראה מכתבי החפץ חיים סי’ פג, ומקורו במשאת בנימין סי’ ק והובא במשנה ברורה סי’ שלד ס”ק נ ובנודע ביהודה מהדו”ת יו”ד סי’ קעג. ולכן אם חבילות הספרים מגיעות עטופות בנייר מותר להניחן על הארץ.