שכר משאית ונתן לנהג שיסיע לו סחורה

שאלה:

שלום וברכה !

שאלה בחושן משפט :

אדם התנדב לתת כמה רהיטי משרד לבית כנסת
והיה צורך לשכור משאית להביא אותם

אדם אחד התנדב להביא את המשאית ובנסיעתו גרם נזק למשאית בלי כוונה

ועוד נזק שני נגרם למראה החיצונית של המשאית
שמצאו אותה שבורה
והוא טען שכאשר שהוא חנה ירד וחזר
הוא מצא את המראה שבורה

הביטוח לא משלם !
אז האם הוא פטור מתשלומין
כי בסך הכל , הוא רצה לעשות טובה בחינם !
(ובית הכנסת ישלם)

או שהוא חייב לשלם את הנזק,
כי לתיקוני שדרתיך ולא לעוותי !?

מדובר בסכומים משמעותיים

תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה,

אם הנהג עשה נזק בידיו, חייב הנהג לשלם למרות שהיה בלי כוונה, ולמרות שעובד בחינם. מאחר ואדם מועד לעולם.

אם הנזק נעשה על ידי תאונה שאחר נתקע בו באמצע נהיגה, לא נחשב שהוא המזיק, ופטור הנהג.

לגבי המראה, בית הכנסת נחשב לשוכר על המשאית, ועליהם לשלם על התביעה של המראה ולא הנהג.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע חו"מ סימן שט סעיף ד, ומבואר שם שאם שכר בהמה ומחרישה ונתן לעובדים לחרוש, אם הם שינו והזיקו בידיים הם חייבים לשלם את הנזק. ואם שוכר הבהמה שינה הוא חייב לשלם על הבהמה, ולא האנשים שחורשים. וכן כאן על הנזק שעשה הנהג בידיים חייב לשלם, ועל הנזק שנעשה במשאית השוכר – הבית כנסת צריך לשלם.