מזונות ילדים שאינם רוצים להיות בקשר עם האב

שאלה:

אני מטפל בזוג שנפרדו זה כבר שנתיים ולא הצלחנו עדיין שיסדרו גט בפני ב"ד, התיק מסובך
כדי להקל עלי, אני צריך לדעת כמה דברים
א יש ב' בנים קטנים אצל האמא שכבר אינם רוצים להגיע לאבא, לאחר הגירושין, האם האב יהיה חייב במזונות ?
ב יש חשבונות בנק, למי מגיע הכסף הנמצא בהם ?
ג יש דירה, למי היא שייכת ?
בתודה מראש

תשובה:

שלום רב,

א. מזונות האב אם הוא חייב על ילדיו שאינם רוצים כל קשר איתו, נידון בפוסקים. ראה ברמב"ם (אישות, פכ"א, הלכה יז) "אם רצתה המגורשת שיהיה בנה אצלה, אין מפרישין אותו ממנה עד שיהיה בן שש שנים גמורות, אלא כופין את אביו ונותן לו מזונות, והוא אצל אמו. ואחר שש שנים יש לאב לומר: אם הוא אצלי אתן לו מזונות, ואם הוא אצל אמו איני נותן לו כלום; והבת אצל אמה לעולם ואפילו לאחר שש". כלומר, לאחר גיל 6 יכול האב לומר שאם אינו בא אצלו אינו נותן לו מזונות. וכך כתבו החלקת מחוקק (סי' פב סק"ט) והבית שמואל (שם סק"ח) שעל אף שהאב אינו יכול לכוף את בנו שיהיה אצלו, מ"מ יכול לומר לו שאם אינך בא איני נותן לך מזונות.

אמנם במקרה שביה"ד קובע שטובת הילד להיות אצל אמו (מה שמקובל בדרך כלל), לא ניתן לקנוס את הילד על כך שאינו גדל אצל אביו. אולם אם הילד שהוא גדול אינו מגיע לבקר את אביו בהתאם להחלטות ביה"ד (הסדרי ראיה) יש פסקי דין שמורים שאכן האב זכאי שלא לתת לו מזונות. ראה פד"ר כרך ב' עמוד 298, וראה עוד בהרחבה בכרך יג מעמוד 3 ואילך, שם גם קבעו ביה"ד בדעת הרוב שאם הבן או הבת מסרבים ללכת לבקר ולראות את האב (בגדולים) ראשי האב שלא לזון אותם. אלא שעיי"ש שדעת המיעוט היא לפטור את האב משום שהסיבה שהאב רשאי שלא לתת להם מזונות משום שהוא רוצה לחנכם, ובמקרה שם הבת אמרה שאינה רוצה לבקר את אביה משום שהוא התנכל אליה כל השנים, ולא נראה שהסיבה היא משום שהוא רוצה לחנך את ילדיו. וכן הוא בהרבה פסקי דין.

ב – ג. חשבונות הבנק הרשומים ע"ש שני הצדדים, הרי הוא שייך לשניהם, וכם הדירה הרשומה ע"ש שני הצדדים שהיא שייכת לשניהם.

בהצלחה