הכשרת כלים במטבח טרף

שאלה:

בס"ד

שלום הרב!
1. אם היו 11 שהתחייבו בזימון ואני הייתי צריך ללכת ושאלתי 2 האם יכולים לענות לי לזימון כי הייתי צריך ללכת האם הם יכולים לענות אח"כ לזימון ב- 10 ?
הכרנו משפחה מסורתית והם מעוניינים להכשיר את המטבח יש לי מספר בנוגע להכשרה:
2. לגבי סירים ומחבתות (עשויים ממתכת/ פורצלן וכדומה) מה דינם האם רק הגעלה? והאם אחר ההגעלה צריך להטביל אותם בלי ברכה או עם ברכה?
3. כיצד אפשר לעשות את ההגעלה בבית? האם יש כמות של מים שצריכה להיות כנגד המחבת או הסיר בנוסף האם יש צורך בחומר פוגם כגון סבון?
האם אפשר לעשות את ההגעלה בכלי שהשתמשו בו לחלב ובשר ככלי שיכשיר את הסירים והמחבתות (כמובן שאינו בן יומו)?
4. מה לגבי כלי פלסטיק האם יש אפשרות להכשירם אם השתמשו בהם ברוב שהוא חם? ואם במעט חם מה דינם?
5. מה דינם של כלי עץ ? האם יש הבדל אם השתמשו בקר או בחם?
6. האם יש עוד דברים שצריך לדעת או לברר?

תשובה:

שלום וברכה

  1. הם יכולים להצטרף לענות בשם עם חבריהם, ראה ביאור הלכה סי' קצד ד"ה אחד.
  2. מתכת מועיל הגעלה, פורצלן לא ניתן להכשרה, אחרי ההגעלה טבילה, אם ודאי לא הוטבלו ניתן לברך.
  3. לוקחים סיר גדול, וכשכל הכלים 24 שעות ללא שימוש ונקיים לחלוטין, מרתיחים את הסיר הגדול על האשה וכשמים מבעבעים והאש דולקת מטבילים את הכלים בפנים ואחר כך רוחצים במים. הסיר הגדול יוכשר ע"י מילויו עד למעלה והכנסת כלי מתכת לתוכו חם שהמים יגלשו.
  4. אם אינו מחורץ אפשר להגעיל.
  5. כנ"ל.
  6. המון… כל שאלה שיש לך תשאל.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. בס"ד

    תודה רבה!!!

    יש לי צספר שאלות הבהרה.
    1) מה אפשר לעשות עם כלי הפולצרן? האם לזרוק אותם? האם מותר לתתם לגוי? מה עדיף?
    2) אם יש לי ספק איזה כלי זה מבחינת האם אפשר להכשירו או לא, מה דינו?
    3) אין בעיה להכשיר לחצאין בהגעלה, נכון?
    4) האם יש כמות מינימלית של מים שצריכים להיות בסיר ההגעלה?
    5) אם אביא סיר מהבית שלי, אין חשש שהכלי טרף יפלטו החוצה את האיסור ואז כלי ההכשרה נטמא?
    6) האם צריך לשים חומר פוגם במים?

    תודה רבה על הסבלנות
    3) הא

  2. 1. אפשר לתת לגוי, אבל רק באופן שאין איסור לא תחנם.
    2. לא הבנתי.
    3. כשקשה באופן אחר, מותר.
    4. לא.
    5. כיון שהכל לאחר 24 שעות זה לא יאסר.
    6. לא.

  3. בס"ד

    תודה רבה!

    לגבי שאלה 2 : אם יש להם בבית כלי שהם לא יודעים מאיזה חומר הוא עשוי כך שיש ספק אם הוא עשוי מחומר לדוגמא פולצרן שאינו ניתן להכשרה ועל כן צריך לזורקו לבין חומר לדוגמא ברזל שניתן להכשרה, מה יהיה הדין האם נחמיר או ניקל?