האם צריך לפרט את החטאים בעשיית התשובה?

שאלה:

האם צריך לחזור בתשובה על כל חטא בניפרד או שמספיק לומר "אני מודה חטאתי עוויתי פשעתי אני מתחרט על כל החטאים העוונות והפשעים שלי ולוקח על עצמי לא לעשות יותר חטאים עוונות ופשעים"?

תשובה:

שלום רב,

למעשה זה מחלוקת בין רבי יהודה בן בתירה ורבי עקיבא, הרמב"ם (הלכות תשובה פ"ב הלכה ג') פסק כדעת רבי יהודה בן בתירה שצריך לפרט את החטא. ואילו הטור (או"ח סי' תרז) פסק כדעת רבי עקיבא שאין צריך לפרט את החטא. וכתב בספר בארות המים שמדברי הרי"ף והרא"ש גם משמע שפסקו כדעת ר"ע. וראה עוד במגיד משנה ובכסף משנה שם על הרמב"ם.