משלם 700 ומקבל זיכוי בכרטיס של 1000 האם אסור משום ריבית

שאלה:

1.) כרטיס חבר של ארגון מסוים.
רשום עליו "כרטיס חבר".
מצד שמאל למטה רשום לאומי קארד.(לא יודע מה השייכות של לאומי קארד לכרטיס, אך ככה מופיע)
זה כרטיס שניתן לטעון המון המון פעמים ולקבל את ההטבה הזו כל פעם מחדש.
טוענים אותו ב700 ומשו, ובכרטיס מופיע 1000.(סוג של הטבה.)
האם לחשוש לריבית?
2)אם מותר להשתמש, בשאלה 1.
וזה כרטיס חבר של אדם אחר.ולא שלי.
האם מותר לי לקחת את זה ו"לגהץ" עבורי דברים בחנות ולקנות?
3)אם 2 אסור.
א. האם מותר לי לשלוח את בעל הכרטיס שישלם עם הכרטיס שלו, ואני אחזיר לו כסף?
ב. אם אני מחזיר לו נניח כמה שקלים יותר או פחות רק שיהיה מעוגל הסכום, האם יש איסור ריבית בנינו?

תודה רבה.

תשובה:

שלום וברכה,

אם הזיכוי ניתן תמורת הקדמת המעות – שבגלל שמקדים את המעות לכן מקבל זיכוי, אסור משום ריבית.

קשה לי להאמין שזה בגלל הקדמת המעות, לא מסתבר שנותנים ריבית גבוהה כל כך. בכל זאת אם ההטבה בגלל שהוא עובד במקום, אך כלול בזה שכר על הקדמת המעות אסור.

האיסור הוא על בעל הכרטיס, ולא על החבר שמשלם עם הכרטיס. ויכול לשאול את הכרטיסמחברו  ולשלם מעות.

אין איסור עליך שהוא ישלם בכרטיס ואתה תשלם לו מעות.

כשמשלם בערך ומעגלים את התשלום, ופעמים מחזיר יותר ופעמים פחות, לא נחשב ריבית, שהרי גם יש חשש שיתן פחות.

בהצלחה.