כל הגדול מחברו יצרו גדול הימנו

שאלה:

כתוב שמי שגדול מחברו יצרו גדול ממנו. איך יכול להיות? הרי לרב אין יצר הרע לחלל שבת או דברים כאלה

תשובה:

שלום רב,

כל הגדול מחברו יצרו גדול הימנו, הכוונה היא בהתאם למצב האיש. כלומר, נניח אדם שהוא חלש בשמירת שבת, כדי שיחלל שבת היצר לא צריך לעבוד קשה. קל לדחוף אותו לחילול שבת. אותו יצר אינו מדקדק לאדם המקפיד לשמור שבת כהלכתה. אז הכוונה היא שאת המקפיד יותר היצר עובד קשה יותר ובתחבולות אחרות. זה דוגמא בשמירת שבת. כמובן שהדוגמאות שנושאים אחרים ניכרים כמעשיים יותר, רבנים הם בשר ודם ויש להם יצרים לעשות עבירות במגוון תחומים, ועל זה הם עובדים להקפיד שלא לעשות עבירות בדיוק כמו כל אדם ירא שמים אחר, אלא שהכל מדובר בפרטים הרבה יותר עדינים וגבוהים.