החלקים שבסוף התפילה, חובה?

שאלה:

האם שיר של יום , ובא לציון , וכו' לאחר התפילה הם חובה גמורה?

תשובה:

שלום וברכה

ודאי הם חלק מסדר התפילה, והכי חשוב לדעת, שהתפילה עשויה משלבים, כלומר תחילתה בעולם העשייה וממנה ממשיכים לעולמות יצירה ובריאה, ותפילת שמונה עשרה היא השיא בעולם האצילות, לאחר התפילה אנחנו מורידים את השפע מאותו עולם האצילות עד אלינו, וזה נעשה על ידי שלושת החלקים האלו של אשרי ובא לציון, שיר של יום ועלינו ולמנהג א"י גם פיטום הקטורת. כך שמי שמדלג על זה, בעצם פועל הרבה מאוד שפע, אבל לא בא לאסוף אותו אליו… חבל…

כמו כן אסור להסיר את התפילין ולצאת לפני ובא לציון, ולכתחילה אין להסיר עד אחרי עלינו.