דירה שכורה האם השוכרים זכאים לפצוי מחמת רעש של בניה של שכן

שאלה:

שלום רב,

השכרנו את הדירה לפני כשנה וחצי. מדובר בדירה בקומה העליונה של הבניין אשר אליה צמוד גג, כלומר כל קירות הדירה עם חיצוניים.   לפני מספר חודשים התעוררנו יום אחד בבוקר לקול דפיקות פטיש בלתי נסבלות על הקיר של חדר השינה. מתברר שהשכן קיבל אישור מבעלי הדירה לבנות על הגג בצמוד לדירה שלנו מהשעה שבע בבוקר ועד 17:30. מיותר לציין שלא הודיעו לנו על כך וכמובן שלא ביקשו אישור. בעלי ניסה לדבר עם השכן הבונה ששלח אותו לקבלן שהיה מאוד לא נחמד וטען שהרעש לא יימשך יותר מיומיים, מיותר לציין שהרעש החמיר ונמשך כבר יותר ממספר חודשים. אנחנו משלמים מחיר מלא על הדירה למרות האבק והרעש הבלתי נסבל בקיר של חדר השינה. הסבל גדול ואנחנו מעוניינים לפנות לבית הדין הרבני על מנת לדרוש פיצויים על החודשים האלו. יש לציין שכאשר רצינו לעזוב את הדירה בעקבות הרעש הבלתי נסבל בעלת הדירה חייבה אותנו לשלם לה חודש מראש. בנתיים החוזה התבטל ולא עברנו ואנחנו עדיין סובלים ממטרד זה.

תשובה

אם בשעה ששכרתם לא ידעתם שהיה רעש ואתם מעוניים לעזוב את הדירה בתוך זמן החוזה הדבר נתון לפי ראות עיני ב"ד האם השכירות נחשבת למקח טעות[1]. אם כבר גרתם בדירה עם חוזה יש לב"ד לפסוק באופנים מסוימים שלא קיבלתם תמורה עבור כספכם ולהפחית מדמי השכירות.  אולם אם אתם מודעים שיש רעש וממשיכים לגור בדירה ללא חוזה או עם חוזה חדש, אין לכם זכות לפיצוי כספי אלא אם מפריע לכם הרעש תעזבו את הדירה.

[1] וזכותכם לצאת מהדירה או לשלם פחות.

הרבנים המשיבים:  גבריאל לומברד אשר דזימיטרובסקי אברהם בוטרמן