בחירה בין טוב לרע

שאלה:

לגבי הנושא של בחירה.אם אני אומר לאדם או שכעת תעבור את הכביש או שאני יהרוג אותך.לא הייתי קורא לזה שיש לו בחירה.אז אך אני יכל להבין שאומרים לאדם בזמן שיש סנהדרין או שתניח תפלין או שנכה אותך עד שתצא נפשו.וזה נקרא ברירה ואפילו בזמנינו באמונה הדתית אדם שאוכל ביום כיפור יש לו כרת אז זה לא בדיוק מצב שאדם יש לו בחירה חופשית.ההיתי יותר מבין מצב שאם אדם מקיים מצווה או נמנע מלעשות חט הוא יקבל שכר ואם לא אז לא יקבל כלום???אנא האר את עניי להבין

תשובה:

שלום וברכה

אתה בעצם שואל, שאם יש עונש על חטאים אין בחירה, כי אני בעצם מוכרח לבחור בטוב. התשובה לכך, היא שהבחירה אינה אומרת ששני הדרכים לגיטימיות! בודאי שלא! יש רק דרך אחת. אלא שבורא העולם נתן לאדם יצרים ורצונות מאוזנים, כך שלמרות שיש עונש, ולמרות שאנחנו אנשים מאמינים, עדיין יש לנו מלחמת היצר, עדיין אנחנו יכולים להתפתות לחטוא, כפי שכלח אחד רואה סביבו שאנחנו חוטאים כל אחד בדרכו שלו, ולא תמיד מצליחים לעשות רק את הטוב והישר. ולכן, כאשר אנחנו בכל זאת מתגברים ובוחרים בטוב, הקב"ה נותן לנו על כך שכר. הקב"ה ברא עולם המתנהל על פי חוקי טבע, כדי שמציאותו לא תהיה גלויה מספיק, וכך אף שאנחנו מודעים לקיומו עדיין יש לנו יצר לחטוא.