האם מותר לוועד הבית לפרסם את שמות המאחרים בתשלום

שאלה:

כבוד הרבנים שליט"א
שלום וברכה
במסגרת דו"ח של וועד הבית (לשקיפות והגינות והסרת ספקות) האם ניתן לפרסם שמות דיירים שלא שילמו (בין השאר להפעיל לחץ שישלמו)?
בכבוד רב

תשובה:

שלום וברכה,

להציג דו"ח בחדר מדרגות כדי לעורר תזכורת למאחרים לשלם, מותר, ואין בזה בזיון ששכיח הדבר שמאחרים בתשלום.

שכנים שלא משלמים בשיטתיות, ואין להם סיבה לעיכוב התשלום, ויש כוונה להטיל עליהם לחץ של בושה כדי שישלמו, מצד ההלכה מותר.

במקרה ולשכנים שלא משלמים יש טענות נגדיות, אסור לתלות כדי לבייש אותם, אלא צריך להגיש תביעה בב"ד כדי לדון בצדדים.

בהצלחה.

מקורות:

בשו"ת מים עמוקים ח"ב סימן עז מדוקדק מדבריו שאם הבזיון שמבזה את חברו יעזור לו להציל את ממונו, מותר, מדין עביד איניש דינא לנפשיה. [שם אסר לקרוא לחברו ממזר, שלא יעזור לו להציל את ממונו. מבואר שאם יעזור לו מותר לבזות את חברו].

בספר ועד הבית בהלכה פ"ג שאלה לב מציע לכתוב את מספר הדירות ולא שמות הדיירים, כדי שלא לבזותם.