בונה וסותר במשחק לגו בשבת

שאלה:

מדוע מותר לחבר לגו בשבת (שהדרך לפרקו)? קראתי שמותר מכיוון שחיבורם אינו חזק ובונים על דעת לפרק,לכאורה חיבור הלגו חזק ,מדוע זה לא אסור מדרבנן(כי זה בכל מקרה לזמן קצר"אבל חיבור חזק) אם זה לא חזק מה נחשב חזק (חיבור גמור)?

תשובה:

שלום רב

אם הרגילות היא לפרק בו ביום מותר, ויש שהחמירו בזה.

מקורות:

בנוגע למשחקי הרכבה יש דעות חלוקות: מעיקר הדין נראה שכיון שהם עשויים לפירוק מידי אין בכך כל איסור, וזאת על פי מה שכתב בשו”ע הרב סי’ שיג סעי’ כא לגבי כלי שעשוי לפירוק באותו יום. טעם נוסף נראה לומר בזה לקולא, שכן אבני המשחק כל אחד מהם הוא כלי בפני עצמו שדרך השימוש בו הוא לצורך הרכבה, כך שההרכבה אינה נחשבת בנין הכלי אלא שימוש בו [כך שגם לדעת החזון איש בסי’ נ ס”ק ט החולק על השולחן ערוך הרב נראה להקל בנידון דידן], וכן הוראת רבים מפוסקי זמנינו. אולם, בס’ ארחות שבת עמ’ רפח הביאו בשם הגרי”ש אלישיב שהחמיר בזה בדבר שיש בו הרכבה מהודקת.