נר חנוכה לפני ערבית כשנוהג להתפלל ערבית בשעה מאוחרת

שאלה:

שלום
אדם שיש לו מנין ערבית קבוע נאמר בשעה 9 בערב, האם יכול להדליק בצאת הכוכבים נר חנוכה בלי חשש? אשמח גם למקור אם לא קשה.
תודה

תשובה:

שלום וברכה

לגבי תפילת ערבית וקריאת שמע הנושא ידוע ורחב, שכן מצד אחד יש ענין להדליק את נרות החנוכה מיד בצאת הכוכבים, כדי שיהיו דולקים בחצי שעה הראשונה של הלילה הוא עיקר זמנם, ומאידך יש לנו כלל שתדיר ושאינו תדיר תדיר קודם, ותפילת ערבית תדירה יותר ממצות ההדלקה, לכן, המנהג הרווח בין הספרדים, שמקדימים מעט תפילת ערבית לפני הלילה [כמנהגם שמתפללים לפני צאת הכוכבים כדעת רבי יהודה ולא חוששים לתרתי דסתרי] ומיד לאחר התפילה מדליקים את הנרות. אחרים נוהגים, שאם בשאר ימי השנה אינם מתפללים ערבית מיד בהגיע הזמן, אלא מאוחר יותר [לפני הכולל ערב וכדומה], אין כאן בעיה של “תדיר קודם”, כיון שלא מזומנות שתי המצוות לפניו, תפילת ערבית מבחינתו מאוחרת יותר, וכך נוהגים בישיבות שיש זמן קבוע לערבית בשעה מאוחרת יותר. למנהג האשכנזים שמדליקים בשקיעת החמה בכלל אין מקום לשאלה.

מקורות:

ראה בענין זה בהרחבה במשנה ברורה ולעומתו במגן אברהם בתחילת סי’ תרעב, וע”ע שערי תשובה ודעת תורה למהרש”ם שם.