ברכת האירוסין וברכות הנישואין

שאלה:

שלו'ם הרב. האם מי שמברך אחת מברכות נישואין מתחת לחופה הוא פועל (או משתתף ב) חלות הנישואין ? תודה.

תשובה:

שלום רב,

ודאי שלא. הנישואין זה רק בין החתן והכלה. הברכות עצמן אינן חלק מחלות הקידושין או הנישואין. ברכת האירוסין בעקרון לדעת רוב הפוסקים הוא על החתן ורק המברך מוציא אותו ידי חובה, ראה שו"ע ורמ"א אבה"ע סי' לד, ובבית שמואל שם. וראה עוד בשו"ת נודע ביהודה אבה"ע תניינא סי' א' שבחרש עם פקחית שלא מברכים ברכת האירוסין. אולם ברכת הנישואין לדעת רבים אינה מוטלת על החתן אלא על מי שנמצא שם כפי שכתב בשו"ע שם סי' סב: "צריך לברך ברכת חתנים בבית החתן קודם נשואין".

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. כלה בלא ברכה אסורה. אבל הברכה אינה פועלת בחלות הקידושין או הנישואין. כשם שאסור ללמוד בלי ברכת התורה אבל הברכות אינן חלק מלימוד התורה