אופן קביעת שנת המעשרות

שאלה:

שלום רב,
בגינה יש לי עצי-פרי. (אבוקדו,תמר,תפוז,לימון,אנונה ועוד), וכן ירקות עליים: סלק, תרד ועוד. מה שייך ל-שנת מעשר שני ומה למעשר עני?.
רוב תודות.

תשובה:

שלום וברכה

אכן יש בענין זה הבדל בין עצי פרי לירקות, שכן בירקות הולכים לפי הלקיטה ובפירות לפי החנטה, בשנה שעברה היתה זו שנת מעשר שני והשנה היא שנת מעשר עני. כמו כן, בפירות שנת המעשר נקבעת לפי ט"ו בשבט, ובירקות לפי ראש השנה. לגבי פירות הדר כמו הלימון יש מחלוקת בפוסקים אם הקובע הוא לקיטה [כמו אתרוג שהוא חריג בין הפירות בענין זה] או אחרי החנטה, וצריך להחמיר לשני הכיוונים, ראה חזון איש שביעית פ"ז סי' טז.

אגב המושג חנטה נחלקו בו הפוסקים, יש אומרים שהוא שלב ראשוני בהווצרות הפרי, ויש סוברים שהוא שליש גידולו, ראה ר"ש שביעית פרק ב משנה ז ולעומתו ברמב"ם מעשר שני פרק א הלכה ב.

ספציפית לגבי לימונים יש בעיה נוספת, שהגידול על אותו עץ אינו אחיד, יש פירות משנה זו ויש מהשנה הבאה, וצריך לדעת כל פרי להיכן הוא שייך…

בהצלחה