ברכה אחרונה על יין

שאלה:

שלום כבוד הרב,
כמה שאלות:
בקבוק תירוש שנקנה בסופר שלא בטוחה מה מקור הענבים האם במעין שלוש זה "על פרי גפנה או פרי הגפן" וכן בברכה ראשונה זה תמיד פרי הגפן לא משנה אם זה מארץ ישראל הייצור או לא?

ובמקרה שלא רשום מיובא על התירוש , אך עדיין אין זה אומר שהענבים עצמם מארץ ישראל לא?

ניסיתי להתקשר לחברה אחת לברר לא הצלחתי להבין שמה אמרו לי אולי להתקשר לגוף הכשרות שאחראי על הכשרות מהחברה? האם יש לכם אולי תשובה?

שאלה נוספת:
האם מותר לעשות לשון הרע לצורך? לדוגמא, אםם אני רוצה שחברה שלי עורכת דין תעזור לי תכתוב מכתב התראה לאיזה חברה שגבתה ממני כספים, ואני חושפת לה פרטים שמוציאים את החברה כרמאית וגנבת כספים זה בסדר? כלומר, מספרת לה את המקרה על מנת שתכין לי מכתב התקראה במטרה לקבל כספים חזרה מהחברה?

תשובה:

שלום וברכה

אם מדובר ביקב ישראלי מסתבר שאלו ענבים ישראלים ויש לברך פרי גפנה, בכל מקרה של ספק מברכים פרי הגפן, כמבואר במשנה ברורה בסי' רח ס"ק נד. לענין ברכה ראשונה אין הבדל.

מותר להעזר בעו"ד כדי לתבוע מה שמותר לתבוע, גם אם זה כרוך בסיפור העובדות כפי שהן.