לתרומות לחץ כאן

נרות חנוכה לאדם שיהיה במטוס כל ליל ראשון של חנוכה

שאלה:

מה הדין לגבי הדלקת נרות חנוכה , לאדם שיוצא עם משפחתו מניו יוארק באמצע חנוכה, בטיסה ב2.00 בצהרים ומגיע לארץ למחרת בבוקר. יוצא שהוא מפסיד נרות חנוכה. האם ניתן למנות שליח או להשתתף בפרוטה בבית ששם שהה בנו יוארק לפני יציאתו ויצא בזה ידי חובת הדלקת הנר.
הפיתרון של שינוי הטיסה הוא בעלויות מאד גבוהות.

תשובה:

שלום רב.

אדם ששוהה בליל חנוכה במטוס, אם מדליקים עליו בביתו זה ודאי בסדר, אבל אם לא מדליקים עליו בביתו,  מדליק שם נרות חנוכה בלא ברכה. ואם לא מאפשרים לו להדליק נר במטוס ידליק נר בשדה התעופה בלא ברכה, כדי לפרסם את הנס. אם נסיעתו היתה ביום הראשון, ביום השני בעת ההדלקה יברך ברכת שהחיינו, אלא אם כן ראה נרות המחוייבים בברכה ובירך עליהם ברכת שעשה ניסים ושהחיינו ביום הראשון [ברכת הרואה]. דין זה נוהג רק אם ראה את הנרות בתוך חצי שעה להדלקתם שהוא זמן המצוה.

מקורות:

על החיוב להדליק במטוס, ראה שו”ת מהרש”ם ח”ד סי’ קמו, לענין הנוסע בקרון או בעגלה, שהואיל ושם הוא מקום קביעותו באותו לילה ידליק שם, אולם רבים חולקים על דבריו, וראה ס’ הלכות חג בחג חנוכה עמ’ כט, לכן ידליק בלא ברכה. על החיוב להדליק נר בלא ברכה בשדה התעופה כדי לפרסם את הנס ראה שם עמ’ כח. על כך שביום השני יברך שהחיינו, ראה שו”ע סי’ תרעו סעי’ א. יתירה מזו, יש שסוברים שברכת שהחיינו אינה נאמרת על מצות נר חנוכה בלבד, אלא על עצם החג, ונתקנה לאומרה בעת קיום המצוה [ראה שער הציון שם ס”ק ג], ולדעתם ברכה זו נאמרת בדיעבד גם בלי נרות, אלא שיש שחולקים על כך. אולם, אם בירך ברכת הרואה בלילה הראשון בהיותו בשדה תעופה, וכגון שראה שם נרות דולקים במקום המחוייב בהדלקה, אינו חוזר ומברך למחרת כשמדליק בעצמו.

הצטרף לדיון

2 תגובות

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שאלות שנצפות עכשיו:

מאמרים אחרונים

מדריכים הלכתיים

הכנו עבורכם
דבר תורה לשבת!

מחפשים כל שבוע איזה דבר תורה להגיד בשבת?

מעכשיו תקבלו כל שבוע דבר תורה ואת כל השאלות הכי מעניינות אליכם למייל