תלמידת סמינר שיוצאת אחר קריאת השמות

שאלה:

שלום וברכה
יש אצלנו בסמינר חובת נוכחות בשיעורים.
רציתי לשאול האם מותר להיות רק בתחילת השיעור בעת שהמורה בודקת נוכחות ואח"כ לצאת מהשיעור ולא להיות בו?
יש בלגן בכיתה בעת קריאת השמות ואפשר לצאת בלי שאף אחד רואה)
האם זה משנה אם זה באופן חד פעמי או קבוע, ואם זה אסור – מדוע? בגלל איזה איסור?
תודה רבה ויישר כח גדול

תשובה:

שלום וברכה,

מלבד איסור גניבת ממון ישנו איסור של גניבת דעת – להציג מצג מוטעה, שחברו יקיר לו טובה.

לכן אסור אסור להפציר בחברו לקבל מתנה, כשיודע שחברו יסרב לקבל. או להפציר בחברו שיתארח אצלו, ויודע שחברו יסרב. או לפתוח חבית יין פתוחה, ומראה לחברו כאילו עתה פתח את החבית  עבורו – ומכבדו בדבר שאיננו.

אם מקבל תמורה כספית עבור המצג המוטעה, האיסור הוא דאורייתא. ואם לא מקבל תמורה כספית אלא קורת רוח מחברו, האיסור מדרבנן.

תלמידה בסמינר שמציגה את עצמה כנוכחת בשיעורים, ואינו כך, אם מקבלת תעודה טובה יותר כתמורה על הנוכחות, נחשב הנאה קרובה לממון, ומסתמא אסור מהתורה. אם הנוכחות לא קובעת לתעודה אלא להשתבח בעיני המורה או הסמינר – אסור מדרבנן.

מקורות:

הרחבה בדיני גניבת דעת ראה עלון המשפט גליון 42 ואילך.