להעיר את השכנים כדי לקיים מצוות השבת אבדה

שאלה:

מי שרואה אורות של רכב חברו דלוקים. ומסופק בין כמה בתים מי הוא בעלי הרכב [יודע שבעל הרכב דר בבנין זו, אבל אינו יודע בדיוק באיזה בית] ורוצה להודיעו, אך הוא מאוחר בלילה. האם מותר לדפוק על כמה בתים דאפשר הם רכב שלהם, או דאסור כיון דיש בזה משום גזל שינה.
תודה רבה
שמחה בונם לונדינסקי

תשובה:

שלום רב לכבוד הרב,

ראשית המושג גזל שינה הוא מושג מוטעה, שהרי אין שייך גזל על שינה שאינו דבר ממשי. המפריע שינת חברו עובר באיסור לא תונו – שמצער את חברו.

ועתה יש לשאול האם מוטל על בעל האבידה לצער אחרים כדי להשיב את האבידה לבעליה. ונראה שאין לו חיוב השבה כשמצער אחרים, ואין החיוב להנות לבעל האבידה, דוחה האיסור של לא תונו. ועל שאר השכנים אין חובת השבה, מאחר והם לא הגביהו את האבידה, לא חייבה אותם התורה, ולכן אינם צריכים להצטער עבור הפסדו.