בעל תשובה בעת חזרה צריך לחוש לחרם קדמון או נדר ?

שאלה:

שלום להרב,

שאלה: כשמקרבים אנשים שמסתם לא היו מתנהגים בדרך ארץ האם יש לחוש למש"כ בח"מ סימן ת"כ גבי חרם קדמונים במי שמכה חבירו, וסתם אדם שנכנס חבירו ישראל עומד בחרם, ואם כן יש סתם לעשות להם גם התרה על זה? מספק שמא (ודאי) הכה אחד בישראל כשלא היה מתנהג כשורה?

ואם כן ה"ה גם כן לגבי נדרים חוץ מדבר שאי אפשר להתירו כמו נודר על דעת רבים, כדי דעתה שמתחילים מחדש החיים בתוך חיים יהודים ע"פ תורה יהיו נקיים מדברים כאלה, או סתם חזרתם בתשובה באמת מנקה מכל אלה ואין צורך?

או סתם אין להחמיר בכל אלו, אינו אם כן יאמר האדם משהו ושחושש. מעשה באנשים שהיו חוששים שכשהיו עם הארץ נדרו והשביעו ולא יודעים על מה והתירו להם ואחר זמן קצר התחתנו, וקודם מזה היה קשה להם. אין ראיה מזה, מ"מ מוזר שכך היה.

ברכה והצלחה

תשובה:

שלום וברכה

אין צורך לחשוש לחטא שאינם זוכרים אותו, החזרה בתשובה היא כפרה על הכל. אבל אם זוכרים נדר מסויים ודאי יש לעשות להם התרת נדרים, והוא רחום יכפר עוון.

בהצלחה