גניבת לקוחות

שאלה:

שלום לכבוד הרב,

1. אדם שהוא רואה חשבון זוטר, ולכן הכסף שהוא לוקח עבור לקוח הוא מועט משל רואה חשבון יותר ותיק..האם מותר לרואה חשבון זוטר לבוא ללקוח של רואה חשבון ותיק ולומר לו שהוא עושה אותה עבודה בפחות כסף.. האם זה מותר?

2. למדתי במסכת שבת שאוויר רה"י עולה עד אינסוף..כלומר אם יש עמוד גבוה י' ורחב ד' אז כל האוויר שמעליו הוא רה"י.. האם זה נכון?

תשובה:

שלום וברכה,

כאשר סיכמו הלקוח והרואה חשבון על עיסקה, אסור לאחר להציע את עצמו, וכדין עני המהפך בחררה ובא אחר ונטלה, שנקרא רשע.

כאשר לא סיכמו על עבודה מסוימת, אך רגיל שבכל העיסקאות שיש לו מתנהל על ידי רואה חשבון פלוני, מחלוקת האם מותר להציע את עצמו במחיר זול. וראוי להחמיר ולאסור.

אם מפרסם את עצמו ובאים אחרים מאליהם, למרות שהיו רגילים לבוא לאדם קבוע, אין בזה איסור כלל.

מקורות:

כאשר סיכמו על העיסקה, ראה שו"ע חו"מ סימן רלז.

אם רגיל ללכת לאומן ראה שו"ע סימן קנו סעיף ה בדין מערופיא. וראה ערוך השולחן סימן קנו סעיף יח.

לפרסם את עצמו ולמשוך אליו לקוחות ראה ערוך השולחן שם.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. יל"ע האם בחו"ל או אפילו בא"י היות ודרך הסוחרים "לגנוב" לקוחות [וזה מותר ע"פ חוק המדינה] האם י"ל דבעל העסק אינו סומך דעת על הקונים היות ואף אם הישראל השומר תומ"צ לא יגנבנו מ"מ יבוא אחר ויקחנו וחוץ מזה כהיום כ"כ מצוי להיוודע שפלוני יש לו מחיר יותר זול ועלול לעזבו בין כך האם יש סמיכ"ד על הלקוח.ואולי תלוי לפי הענין

  2. שלום וברכה,
    ישנה תופעה של גניבת לקוחות, למשל מתקשרים לחברי קופ"ח של חברה מתחרה, ומשכנעים להצטרף אליהם, או חברת תקשורת, ושמעתי מהרה"ג ר' מנדל שפרן, שבזה אין איסור של יורד לאומנות של חברו, שכך מתנהל העסקים. לא ניתן להעתיק את ההיתר לכל סוגי מסחר בשוק, ורק בחברות שכך מתנהלים הדברים מותר.
    לכן פרסומת שפונה לכולם בשווה מותר. אבל לשכנע אנשים שכבר נמצאים קבוע אצל רו"ח שיבואו אליו, נראה שאסור.