מה בין מתעסק לשוגג

שאלה:

בס"ד
אדם שיוצא בשבת כאשר יש לו מטפחת בכיס, ומטלטל מרשות היחיד לרשות הרבים , האם הוא עובר על איסור תורה, או שעצם אי ידיעתו נחשב לדרבנן משום מלאכת מחשבת אסרה התורה?

ידוע לי שאדם שמתסובב ונכנס בלי יודעין לבין המקדש (כמבואר בגמרא) אע"פ שלא ידע שהוא בבית המקדש חייב. ואין לו דין מתעסק.

מה נפסק להלכה בשו"ע בזה ואבקש לצרף מקור בין וכן מקור במשנה ברורה.
תודה רבה רבה

תשובה:

שלום וברכה

יש הבדל גדול בין הנדונים: כאשר אדם נכנס לבית המקדש ואינו יודע שהדבר אסור או שאינו יודע שהוא בבית המקדש, זה שוגג. שהרי הוא מודע לפעולה שלו, רק אינו יודע שהיא אסורה. אבל כאשר הוא כלל אינו יודע שהוא מבצע הוצאה, זה מתעסק גמור. דומה הדבר למי שמבקש להרים ירק מהקרקע וסבור שהוא תלוש ונמצא שהיה מחובר, שאינו שוגג אלא מתעסק, כיון שכלל לא היה מודע לכך שהוא מבצע פעולה של תלישה. וראה כאן שדנו בזה בהרחבה, כולל הדוגמא שציינת.

הצטרף לדיון

6 תגובות

  1. לחדד ההבנה :
    אדם שיוצא בשבת מרשות היחיד לרשות הרבים, הרי שהוא לא יודע שיש עליו את החפץ ולכן אינו מודע לכך שמתרחש איסור. ופה הוא מתעסק. ולעומת זאת …

    ואם האדם יודע שיש לו חפץ ורק ששכח אותו בכיס ויצא, פה הוא נחשב לשוגג.

    האם הרב מסכים ?

  2. בבקשה רק לענות לי על זה… שאוכל להמשיך
    האם כאשר אדם שיוצא בשבת מרשות היחיד לרשות הרבים, הרי שהוא לא יודע שיש עליו את החפץ ולכן אינו מודע לכך שמתרחש איסור. ופה הוא מתעסק. ולעומת זאת …

    ואם האדם יודע שיש לו חפץ ורק ששכח אותו בכיס ויצא, פה הוא נחשב לשוגג.

    ז"א האם בכדי להחשיב את הדין למתעסק, זה כל עוד לא ידע,,, או גם שכח?
    שכאשר האדם נניח בשבת יודע שקינח חוטמו, והניח את הנייר טואלט בכיס, ואמר לעצמו אני אוציא אותו אח"כ, ולבסוף שכח ויצא מהבית כנסת כאשר הממחטה בכיסו. האם דינו מתעסק גם כן? או מפני שידע ושכח הוא שוגג?

    בבקשה ליישב את דעתי בזה.

  3. בס״ד
    וכנראה שאפשר להוסיף לדיון , שכאשר עושה איסור בגופו שלו שאינו יודע שעושה האיסור אז שוגג,
    אבל אם הולך ונכנס למקום ״בית המקדש״ שהרי בעצם הוא יודע שהיום שבת והוא יודע שאסורה הכניסה לבית המקדש , והוא הולך ונכנס , כפי שאמרנו שלכאורה הוא לא יודע שהוא עושה איסור ולמה בבית המקדש הוא שוגג?
    אלא כאשר יש לו חוסר ידיעה שתלוי בו בגופו עצמו בזה הוא מתעסק, אבל שזה חוסר ידיעה שאינו תלוי בו, אלא רק במחשבה , הרי שהוא שוגג . שעצם ההליכה אינה פעולה, ואילו הליכה שמוציא איתו את החפץ אז זה תלוי בגופו ונחשב מתעסק. שאינו מודע כלל שנושא עימו דבר איסור.