הנחת מאכל יבש על הפלטה על גבי כלי הפוך

שאלה:

שלום.
לאשכנזי, כשרוצה לשים בשבת על הפלטה דבר מוצק שמבושל כל צרכו, האם מספיק להניח על הפלטה סכיני מתכת ככלי ראשון ולהניח את התבשיל מעליהם?
ושאלה נוספת , אם האוכל נמצא בתבנית אלומיניום, האם אפשר לשים את התבנית בתוך תבנית נוספת וזה יחשב ככלי שני?
תודה.

תשובה:

שלום וברכה

ראשית יש להקדים שעצם ההיתר להניח על גבי צלחת הפוכה או קדרה ריקנית אינו ברור בפוסקים, שכן בביאור הלכה בסי' רנג סעי' ג ד"ה יזהר הביא מפרי מגדים שמתיר רק בקדרה מלאה, אבל אם מניח על קדרה ריקנית עדיין הוא נראה כמבשל, וכך נראה בחזון איש סי' לז ס"ק ט וכן הורה הגרי"ש אלישיב כמובא בס' שבות יצחק ועוד ספרים. אמת שמנהג רבים בזה כהוראת הגרש"ז אויערבך בשש"כ שמתיר להניח צלחת הפוכה ולתת עליה את הסיר, וטעמו, שלא אסר הפרי מגדים אלא כשאותו דבר כבר היה מונח שם בתחילה, אבל עשה מעשה מיוחד למעט את החום אינו נראה כמבשל. ובפרט יש לסמוך על כך בפלטה חשמלית [למעט בלעך על הגז] שבלאו הכי צידד באגרות משה ח"ד סי' עד שמותר להניח עליה ממש וכן הורה הגר"ע יוסף. אבל אין להתיר אלא באופן שיש הפסק אויר על ידי כך מהפלטה, אפילו מועט, אבל לא בתבנית בתוך תבנית. לגבי הסכינים אם יש הפסק אויר נראה להקל, אבל שיבלטו מעט ויהיה ניכר.

יום נעים