כפיית האשה לעלות לארץ ישראל / כיבוד הורים או עלייה לארץ ישראל

שאלה:

שלום לכבוד הרב שליט"א,
משפחתי ירדה לגור בארה'ב מאז 2003. כיום אני ואבי רוצים לעלות לארץ ישראל אבל אחותי הצעירה ואמי לא רוצים. אחותי לא רוצה לעלות מכוין שהיא נולדה פה ואמי לא רוצה כי משפחתה כאן. השאלה שלי היא ידוע לי בבירור שיהיה לאמי צער שאני עולה כי אני לא יהיה איתה. האם אני יעבור על כיבוד אב ואם. שאלתי השנייה, אמי מתנגדת להחלטת אבי לעלות לארץ ישראל (מחילה על צורת התבטאות שלי איני בקי על הלכות בין איש לאישה) האם לאשה יש דעה בנושא כאשר הגבר רוצה לעלות.
תודה רבה מראש

תשובה:

שלום וברכה

נגעת כאן בשתי שאלות כבדות משקל… נתחיל באחרונה: אף שאמרו בגמרא שהכל מעלין לארץ ישראל, כלומר שהבעל יכול לדרוש מאשתו שתעלה עמו לארץ כדי שיוכל לקיים מצות ישוב ארץ ישראל, בזמנינו אין דין זה נוהג ואינו יכול לדרוש זאת ממנה, ראה בהרחבה רבה מה שכתבנו בזה כאן.

בנוגע לחובתך מצד כיבוד אם, יש לחלק בין אם היא נצרכת לך באופן פיזי, לבין אם היא רק נהנית במחיצתך, שבזה אין לך חיוב להשאר. ראה בענין זה בהרחבה כאן.

והאמת והשלום אהבו, ותמיד טוב לקבל החלטות יחד לשמחת כולם, ולא להפרד חלילה לצורך כל שהוא.