טעות עכום בעיריה האם צריך להודיעם

שאלה:

בנוגע לתשובה #177665לא הבנתי למה זה כ"כ פשוט שמותר לשים ציק שקיבלתי מהעיריה בבנק .כיון שזה לא מזומן הוי כגוזל בידים אם אני שם את זה בחשבון שללי

תשובה:

שלום וברכה,

יש מחלוקת הפוסקים האם צ'יק נידון כגבוי או לא. אם נידון כגבוי, נחשב כאילו באו מעותיו לידו. וגם אם לא נידון כגבוי, כיון שהעיריה נתנה, נחשב הפקעת הלוואתו שמותרת בגוי כשאין חשש חילול השם.

מה תאמר ששונה מהפקאת הלוואתו, שבהלוואה אינו נוטל מהגוי אלא אינו פורע מהמעות שלו לגוי, אבל כאן נוטל מהגוי שלא כדין. יש לדחות שבנתיבות (סימן קצד סק"ז בשם החלקת מחוקק) כתב שגם בפקדון שעדיין לא זכה מותר להפקיע מידו של הגוי ולא להשיב. ובפקדון נחשב שנוטל עתה מהגוי, ומותר, מאחר ובהיתר בא לידו. בדומה לכאן שנתנו להפקיד צ'יק, שאינו גוזל מרשותו, אלא הם נותנים לו ליטול, ונחשב שבא בהיתר, ואינו צריך להודיעם.