הלבנת פנים – המשך

שאלה:

לא הצלחתי להגיע לתשובה האם הלבנת פנים זה יהרג ואל יעבור? אם זה לו חובה האם מותר למות בשביל לא להלבין פנים?

תשובה:

כפי שציינתי לך אתמול מכמה וכמה מקורות, אכן לדעת רוב הפוסקים מותר ואף צריך למסור נפש כדי שלא להלבין פנים, כמו המעשה ביהודה ותמר, והמעשה הידוע במר עוקבא ועוד. כפי שזהכרתי,ף בדעת הרמב"ם יש חולקים בענין זה. כמובן כל הנושא של הלבנת פנים אינו מוגדר די צורך, והכל לפי המבייש והמתבייש, לא ניתן לומר שעל כל עלבון קל יש ענין של מסירות נפש… לכן לעולם לא נאמר לאדם למסור נפשו, אבל בהחלט יש לנו ללמוד מכאן עד כמה צריך להזהר בכבודו של כל אדם. העולם החילוני היום מלא ברפש הזה של לשון הרע, כל אדם פוליטי מושמץ מיד בכל כלי התקשורת בכל הרעות החולות עוד קודם שהוכחה אשמתו וכו' וכו', זו אינה דרכה של היהדות.

יום נעים.