שמירה בשבת – עידכון החמ"ל שהכל בסדר

שאלה:

שלום כבוד הרב יש לי שאלה
ביום שבת בשמירות,ובכללי בצבא בשמירות חייל ששומר 4 שעות צריך כל שעה לעדכן במכשיר קשר שהכל תקין,הטענה לכך היא שאם יש 4 שעות שמירה ובמהלך השעתיים הראשונות החייל עדכן שהכל תקין,ואחר כך אם ח"ו קרה משהוא אז ידעו מאיזה שעה זה קרה,המפקדת אצלנו אמרה שאם ח"ו חטפו חייל ובשעתיים הראשונות אמרו שהכל תקין ונגיד עברה רק שעה אחת אז ממילה הם יודעים שהחוטפים עשויים להיות במרחק של שעה מהמקום ולא לנסות להתחשב שאולי הוא כבר בכפר אם זה היה בתחילת השמירה
השאלה היא האם מותר ביום שבת להשתמש בקשר כי ביום שבת הם כל שעה בודקים את זה בכל מקרה ואם לא יענו הם ימשיכו להתקשר שוב ושוב ולשלוח רכב אחרי זמן מסויים למגדל שמירה בשביל לבדוק שהכל תקין.
רב צבאי אמר לי שמותר לענות בשינוי,האם זה נכון והאם מותר להשתמש או להחזיר את השפורפרת?

יש לי חבר שאמר לי שביום שבת אסור להשתמש במכשיר קשר בשביל להתריע שהכל תקין

תשובה:

שלום וברכה

אינני בקי די הצורך בפרטים הביטחוניים, ומסתבר שכל מקום ידון לגופו לפי הסבירות שאכן יקרה משהו, אבל אם מדובר במקום שעשויה להווצר שם סכנה, מותר לענות בשינוי, וגם להחזיר את השפופרת למקומה כדי לאפשר המשך תקשורת ולא לחסום את הקוים. כמובן מוטל על הרבנות הצבאית למצוא דרך למעט באיסורים, אם על ידי הנחיות יותר ברורות בשטח מה חובה ואפשר לעשות בכל מקום לגופו, ואם על ידי צריכת מכשירים שיש בהם פחות איסורים, גרמא וכדומה, כאשר הם נעשים כהלכה, וכפי שנהוג בבתי חולים. אבל זה אני מבין לא בשליטתך…

בהצלחה רבה וה' ישמור צאתכם ובואכם מעתה ועד עולם.