קיבלתי ריבית והצמדה מביטוח

שאלה:

לפני כשנה תבעתי בבית משפט לתביעות קטנות נזק עבור מכונית שהתרסקה בתאונה.
התביעה הוכנה ע"י עו"ד מטעם הביטוח.
רק ביום המשפט ראיתי שיש שם סעיף של ריבית והצמדה 245 ש"ח.
קיבלתי את הכסף לפני שבועיים.
מה עושים? עם הכסף של ריבית והצמדה?
מחזירים לחב' הביטוח?
או שמותר להשאיר?

תשובה:

שלום רב,

ראשית כל יש לברר את לחברת הביטוח יש היתר עיסקה, ואם כן מותר לקחת את הריבית והצמדה.

במקרה ואין להם היתר עיסקה, אם עדיין הצ'יק לא נפדה עליך לשלם לביטוח את מחיר הריבית והצמדה. אם כבר נפדה הצ'יק נחלקו הראשונים האם חייב להחזיר ריבית דרבנן, השו"ע פסק שלצאת ידי שמים חייב להחזיר, והפת"ש הביא דעת הרדב"ז שא"צ להחזיר. וראוי להחמיר להחזיר.

מקורות:

שו"ע יו"ד סימן קסא ס"ב. פת"ש ס"ק ד. וביאור הגר"א ס"ק ז.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. בס"ד
    לכאורה דברי הפוס' בריבית דרבנן, כשהתכוין לקחת וזכה, ואח"כ חוזר בו
    אבל כאן אם אין רצונה לקחת הרי שמעיקרא לא זכתה בריבית דרבנן, שאין רוצה לעבור עבירה, ואין זו אלא השבת פקדון
    יהודה

  2. שלום רב,
    קבלת ריבית בשוגג נחשב לקבלת פרעון, ולא נידון כפקדון מאחר שאילו ידע לא היה לוקח. ויש ראיות רבות לזה, ואכמ"ל.