מינוי גר צדק לרב הקהילה

שאלה:

שלום וברכה ,
שאלה : האם מותר למנות רב בקהילה שהוא גר צדק ?
תודה

תשובה:

שלום רב

בשו"ת תשובות והנהגות (ח"ג סי' שה) נראה שחילק לענין זה בין ראש ישיבה שמותר למנותו לכך, לפי שמינוי זה אין עיקרו כיבוד ושררה אלא תפקיד, שע"כ אינו מורישו לבניו, והכל נקבע בזה לפי חכמתו ויראתו של אדם, ומשום כך אין הוא נחשב כשררה, ולהיפך הוא משועבד לתלמידיו, לבין רבנות שבזה החמיר יותר, לפי שיש מן הפוסקים דס"ל שיש ירושה ברבנות, ובזמנינו נהוג שהרב מופקד על רבים מעניני העיר ויש בכך שררה.

בקובץ בית לוי (טו עמ' קלא) הובא מאמרו של הגר"נ גשטטנר שכתב לחלק בזה בין משרת רבנות שענינה שררה, למשרת מורה הוראה המתמקדת בהוראת איסור והיתר בלבד ואין בה שררה, דלמנותו למשרה זו יש להקל טפי. ומ"מ גם לענין רבנות יש להקל במקרה שאין בנמצא גדול כמותו כפי שהאריכו בזה הפוסקים, לכן אם הוא מתאים באופן מיוחד לקהילה ואהוב על האנשים ורואים סיכוי מיוחד שיצליח, אין להמנע מלמנותו. וראה שו"ת אגרות משה (יו"ד ח"ד סי' כו). ויעויין שם שכתב, שמצות "אהבת הגר" מחייבת להקל בנידון זה ככל הניתן.