טכנאי שעושה מלאכה לשניים איך גובה דמי ביקור

שאלה:

שבוע טוב וחודש טוב לכבוד הרבנים!
אני עובד כחשמלאי וטכנאי, לעיתים קורה שאני בא לבית לתקן מקרר תנור וכדומה, ואז בסיום העבודה, שואל אותי בעל הדירה, כמה יעלה להחליף בית מנורה/שקע וכדומה שלא עובד, כמובן שהמחיר יותר זול מאשר הייתי בא רק לזה.
ואז שואל אותי ; אני משכיר את הדירה את המקרר אני משלם, אבל על תיקון הפלורוסנט/שקע/ וכדומה זה משלם לי חזרה בעל הבית.
ואז מתעורר כל פעם השאלה שאינני יודע איך לתמחר, נניח המקרר לבד זה 400, השקע לבד זה 200, אבל ביחד זה 500, האם הרווח הוא למשכיר, או לשוכר? כי יכל להזמין אותיהרבה לפני כן לתקן את הליקוי שבעל הנכס משלם.
סליחה על האריכות ותודה מראש

תשובה:

שלום רב,

נחשב שאתה עושה מלאכה לשני אנשים, וגובה פעם אחת דמי ביקור עבור מלאכת שניהם. ולכן התשלום של דמי הביקור צריך להתחלק בין שניהם בשווה – אם דמי הביקור מאה אתה צריך לגבות חמישים מהשוכר וחמישים מהמשכיר.

מקורות:

ראה חו"מ קפג סעיף ו. לגבי אם קיבל השליח מתנה למי שייכת המתנה. ונחלקו הרי"ף ורש"י בטעם החלוקה. והמדייק יראה שכאן לכו"ע קיים הטעם של הרי"ף – שנותן לשניהם, ולכן חולקים.