מתי מציאות משנה פסק ומנהגים ?

שאלה:

שלום להרב,

שאלה: מתי יש לקחת בחשבון המציאות כדי לשנות הדין כגון גבי אדם ממשמש בכיסו כל שעה שאין רוב בני אדם יודע מניין או משתמש במזומן כלל כיון שיש כרטיס אשראי, וכל דבר הדומה לזה דייהו יש דין מפורש אולם ע"פ התנהגות אדם היום יש מקום לפי השכל לומר שלא שייך זה היום , מתי אפשר לסמוך על מציאות ומתי לא? רק כשגדול הדור אומר או אפילו אדם יודע והגיע להוראה אם ברור לו כשמש?

ומה הוא גבי מנהגים, שיש לדוגמא הרבה נשים שמתמהות על מנהג של אלו שמגלחות השיער ואומרים שכיום אין החשש שהביא למנהיג זה בהרבה מקומות הים ומדוע לא בטלו? יש מהם שלא רוצות להמשיך הולכות להתיר זה.

תודה

תשובה:

שלום וברכה

בענין זה כל דבר נדון לגופו, מה שנקבע כתקנה או כסייג קבוע שקיבלו עליהם בני קהילה, אף שבטל הטעם לא בטלה התקנה, אבל מה שנעשה כמנהג בעלמא שאינו מחייב ויש עושים כך ויש אחרת, אכן משתנה לפי המציאות, וראה עוד כאן. כמובן כל דבר ידון לגופו.