הפרשת חלה מבצק על מאפים / תנור שנאפה בו טבל

שאלה:

שלם עלך רבנן
עשיתי עיסה לעוגת שמרים כשיעור חלה, ושכחתי להפריש, אח"כ אפיתי חלקה, ומחמת איזה כשל, הוכרחתי לזרוק חלק.
עכשיו נשאר בפני פחות מכשיעור חלה, חלקה אפויה וחלקה עדיין לפני האפייה.
האם אוכל להפריש חלה בברכה על פחות מהשיעור חלה שנמצא לפני, מהעיסה שלא אפויה על העוגה האפויה?

תשובה:

שלום וברכה

כיון שכבר חל חיוב בשעת הלישה לא משנה שחלק זרקת וחלק אפית וכו', ואפשר לדינא להפריש מהבצק שאינו אפוי על האפוי. רק יש לכוין שתחול ההפרשה גם על טעם הטבל שנבל בתנור ובכלים.

מקורות:

ראה חלת לחם סי' ג ס"ק קטז, מקדש מעט סי' שכד ס"ק לח, ובהגה' רעק"א סי' שכד . על ענין הבליעות ראה פתחי תשובה שם [זה מועיל כמובן רק בתוך 24 שעות שעדין הוא טעם לשבח, וראה עוד כאן בהרחבה בענין זה.