דבר פעוט שאין יודע למי להשיב

שאלה:

שלום הרב, הייתי בחו"ל במקום ציבורי ולקחתי משם חפץ שמאוחר יותר התברר לי שלא הייתי אמורה לקחת ועושים בו שימוש חוזר. זה חפץ די פעוט.. ואני מאמינה שקורה הרבה שאנשים לוקחים אותו. אין לי דרך להחזיר אותו. מה אוכל לעשות?

תשובה:

שלום וברכה,

אם החפץ פעוט שלא מקפידים שיקחו אותם, מותר לכתחילה לקחת בלי רשות.

אם מקפידים שלא לקחת, אם נלקח במקום שרובם גויים, אין חיוב להשיב, למרות שאסור לגנוב מגוי, אבל בדיעבד אין חובת השבה.

אם מדובר במקום שרובם יהודים ואין ידוע למי להשיב, כתוב בשו"ע שיעשה צורכי רבים, שיתרום לבית כנסת או למקווה טהרה.

בהצלחה.

מקורות:

דבר שאין שו"ע סימן שנט.

רוב גויים א"צ השבה נתיבות המשפט סימן שמח ס"ק א.

אם לא יודע למי ישיב יעשה צורכי רבים – תרומה לבית כנסת, כ"כ בספר אהבת חסד בשם השל"ה.