האם מותר לחזר אחרי משרה שהחבר מחזר אחריה

שאלה:

שלום וברכה,

1. חבר סיפר לי על המשרה שהוא רוצה להתקבל אליה בחברה שבה אני עובד.
2. אני לא ידעתי לגבי המשרה וגם אם הייתי יודע לא בטוח שהייתי מתמודד עליה ( פנימית בחברה ).
3. הלכתי לברר פרטים על המשרה עבור החבר ועוד לפני שציינתי שאני מברר עבור החבר נאמר לי שאם אני רוצה את המשרה היא שלי.
4. העניין שלי במשרה נוצר בעקבות הבירור עבור החבר בשל השכר הגבוה (לפחות 35% מהשכר הנוכחי שלי).
5. המשרה פורסמה גם פנימית ( לעובדי החברה אם מעוניינים ) מספר ימים לאחר שפורסמה לקהל הרחב.
6. נשארו 4 ימים להגשת מועמדות לתפקיד, הבעיה היא שאיני יכול לברר מה עלה בגורל ראיון העבודה של החבר ( בכדי שאוכל להגיש מועמדות בעצמי במידה והחבר לא עבר ) מפני שמי שאברר מולו יבין שאולי גם אני מעוניין ואז גם אם לחברי היה סיכוי הוא כנראה יעדיף אותי לתפקיד ( כי אנחנו ( זה שמגייס לתפקיד ואני ) עובדים כבר שנים ביחד ).
מכיוון שהגילוי והעניין שנוצר לי במשרה הוא רק בשל החבר נראה שיש פה דין של עני המפך בחררה וגם אם נתיר מסיבות שונות, עדיין נראה שאין זה הישר והטוב בעיני השם.

האם הרב יכול לייעץ על דרך שבא אוכל להתמודד באופן של ועשית הישר והטוב ?

בברכת שבת שלום וסליחה על האריכות.
איתי ג.

תשובה:

שלום רב,

על פי הלכה אין שום מניעה ליטול את המשרה לעצמך, ולכתחילה מותר לך להתקבל למשרה, בפרט שיש רווח ממוני.

מצד עשיית הישר והטוב, מה טוב אם תמליץ לחברה שיצרפו גם אותו לעבודה, או שיקבל תחתך את המשרה שלך עכשיו.

מקורות:

ראה שו"ע סימן רלז שמבואר שכל עוד שלא סיכמו בדבור וקצבו מחיר אין איסור של עני המהפך. וגם במקרה שיש איסור עני המהפך, אם לא ימצא כן במקום יש אומרים שאין איסור, והנתיבות הוכיח מסעיף ב' שכך היא הכרעת המחבר, ולכן אין איסור לשכור מלמד שכבר שכור לאחר אם לא יוכל למצוא במקום אחר. והוא הדין במקרה שלא יוכל לקבל את הרווח ממקום אחר.