קנה מכונת כביסה בחזקת מקולקלת והתברר שהיא תקינה

שאלה:

מה הדין אדם שקנה מכונת כביסה יד שניה ב-150 ש"ח כשבעל המכונה אמר שיש תקלה במכונה והתיקון עולה 600 ש"ח {לפי דברי החברה} אחרי הקניה שקונה בדק את המכונה באופן עצמאי והתברר שהתקלה פשוטה וסידר אותה בכמה שניות לבד. האם חייב ליידע את המוכר/ לפצות אותו?
העסקה חלה או לא?

תשובה:

שלום רב,

המוכר התאנה במכירת המכונת כביסה – שלא הכיר את שוויה האמיתי ומכרה בפחות משוויה. נראה שהאונאה שהתאנה המוכר הינה יותר משתות.

ולכן: הקונה חייב להודיע למוכר שלא הייתה תקלה גדולה, והמחיר שקיבל תמורתה הינה פחותה מהמחיר האמתי.וזכותו של המוכר להחליט אם לבטל את המקח, או לא. אם המוכר רוצה לקיים את המקח אלא שחפץ ביוסיף לו בדמים, חידש הסמ"ע שיכול הקונה לומר או תקח את המכונה חזרה או תשאיר במחיר שקיבלת.

בכל מקרה המתקן  – הקונה רשאי לדרוש מחיר של תיקון המכונה. [מסתבר שלהביא תכנאי לבית לתקן, גם תיקון קל עולה בין 150 ל200 ש"ח]. ואם ידרוש המוכר לבטל יקבל הקונה דמי תיקון של טכנאי.

מקורות:

ראה שו"ע סימן רכז סעיף ד. וסמ"ע ס"ק ו.

והקונה רשאי בדמי תיקון, עיין סימן שעה כדין הנוטע שדה חברו בשדה העשוויה ליטע.