הנחה בחנות ללא רשות בעה"ב

שאלה:

חבר שלי עובד לשעבר בחנות ספרים, הביא לי ספר בזול בגלל שהיה מיודד עם המוכר בחנות, ולכן עשה לו הנחה משמעותית ומכר לו את הספר במחיר עלות.
האם אני צריך לחשוש שזה ללא הסכמת בעל הבית וזה גזל, או היות ולא אני לקחתי את הספר ישירות מהמוכר זה לא עסק שלי?

תשובה:

שלום רב,

כל עוד לא ברור ויש כאן איסור גזל אינך צריך לחשוש. ובמקרה שלך ישנם מקרים שמוזילים ספרים בגלל סיבות מסוימות, ורשאי המוכר להוזיל לקונים, גם כשאינו בעה"ב – מלבד אם ניכר בהוזלה שיש כאן איסור גזל.

בהצלחה.

מקורות:

ראה סמ"ע סימן שנח ס"ק ב שכתב שאם רוב ממונו של הגנג בחזקת גנוב ומעט אינו גזול, מותר לקנות ממנו, ולתלות שהחפץ שקונה מהמיעוט שאינו גזול. ונראה שה"ה אם ישנה הסתברות שאינו גנוב שמותר לקנות ממנו.