להודיע לחברו שהמזגן בביתו דלוק לחינם

שאלה:

מי שרואה שבבית חבירו עובד המזגן ויודע שחבירו לא יהיה בבית כמה ימים, האם חייב לומר לו כדי לקיים מצות השב תשיבם, כמו דמצינו באבידת קרקע, או די"ל דחבירו יאמר לו דאמאי רואה בבית שלו.

תשובה:

שלום רב,

מצווה עליו להודיע לחברו שהמזגן עובד לחינם, כדי למנוע אותו מהפסדים. ומה שלא נעים לו שחברו ידע שהסתכל בתוך ביתו, אין זו סיבה לפטור את עצמו ממצוות השבת אבדה.

במקרה שחברו יתנקם ממנו על כך, נראה שאינו חייב להציל את ממון חברו ולהכניס את עצמו לסבך. כשם שאינו חייב להפסיד שכר מלאכתו בכדי להשיב אבדה.

בהצלחה.