גביית ועד הבית עבור שיפוץ חדר מדרגות מהשוכר

שאלה:

צהריים טובים
אני גר בבניין שרובו הם שוכרי דירות.
וועד הבית החליט לגבות דמי וועד כל חודש פי שניים מהעלות של התחזוקה השוטפת, וזאת עבור שיפוצים בבניין, דבר שאין עוררין שזה באחריות בעלי הדירות ולא השוכרים.
הוועד החליט שהשוכרים ישלמו את כל הסכום וכשיהיה שיפוצים הם יודיעו לשוכרים מה הסכום (החלקי לכל שוכר)בכדי שיבקשו החזר מבעלי הדירות.
הבעיה שההחזר זה לפעמים אחרי כמה שנים והשוכרים כבר מתחלפים.
האם מותר להם לחייב את השוכרים לשלם עבור דבר שהם לא מחוייבים בו ולדרוש מהם להתחשבן עם בעלי הדירות?
אשמח לקבל תשובה עם מקורות בכדי שאוכל להציג להם את מקור התשובה.
תודה מראש

תשובה:

שלום רב,

החוב לשיפוצים אינו מוטל על השוכרים אלא על המשכירים, ולכן פשוט שאין אפשרות לדרוש מהשוכר שישלם את חובת המשכיר.

בהצלחה.

מקורות:

אני מבין שמקורות לדין שהמשכיר חייב לשלם אינך צריך.

ומקור לדין שאין לחייב את השוכר בחובות של המשכיר, הוא דין פשוט שעליו נאמר 'למה לי קרא סברה הוא'.

מעבר לכך, לפי חוקי בתים משותפים, וכן מורים פוסקי זמנינו, שחובת המשכיר לשלם את תשלומי ועד הבית, והמשכיר יתבע את השוכר את התשלום, ועיקר החוב מוטל על המשכיר. ובמקרה שהשוכר לא משלם אין הפסד על ועד הבית אלא על המשכיר. והמציאות כיום שדורשים ועד הבית תשלום מהשוכר, הוא רק קיצור דרך – שעושים טובה למשכיר במקום לתבוע שיתבעו את המשכיר והמשכיר יתבע מהשוכר, נגשים הם לשוכר, אך אם השוכר לא משלם המשכיר חייב לשלם. וכאן שהשוכר ישלם את חיובי המשכיר, לא שמענו.

ועיין בהלכות הקושורת לנושאים אלו בעלון המשפט גליונות 42,43,44.