לשון הרע על איש מסוים שהשומע אינו מכירו

שאלה:

1) מהו לומר לשון הרע על איש מסוים, שאפשר לברר מי זה, אבל אני לא אמרתי מפורש, כמו לומר "הרבי שלי בכתה ג' היה קפדן"? אם השומע לא יודע מי הרבי שלי היה אז, לא נראה שאני עובר- האם זה נכון? אם השומע מברר מי היה הרבי שלי בכתה ג', האם לפמריע אני עובר?
2) אם אני אומר "יש לי שכן ששמו ראובן כהן שהוא בעל מידות רעות", אבל השומע לא מכיר השכנים שלי ולא מכיר ראובן כהן, האם זה עדיין חשיב לשון הרע? אולי אם השומע לא יודע בכלל על מי מדובר, זה אינו לשון הרע… האם זה תלוי אם הוא יכול לברר מי זה? האם זה תלוי אם סוף סוף יתברר לו לו מי זה?
3) מהו לומר למי שיש לו כמה אחים לומר "יש לי אח שהוא כעסן גדול"? הוא לא פירש להדיא על מי מדובר, ואף שהשומע יודע שזה אחד מן האחרים, אולי זה לא מספיק כדי ליחשב לשון הרע. מהו אם יש לו רק ב' אחים?

תשובה:

שלום וברכה

בכל האופנים האלו, כיון שיש סיכוי, ובאם יש סיכוי שהדבר יוודע מי הוא זה אותו אדם, יש בכך איסור לשון הרע. בפרט במקרה השני והשלישי, שהרי אם השומע ישמע פעם שראובן כהן מרחוב פלוני רוצה לעשות עסק מסויים הוא מיד ידע לומר שזה לא כדאי… ויבוא לו נזק, אף שאיננו מכיר אותו אישית.