להמליץ לאדם על רב – לשון הרע

שאלה:

שלום להרב,

שאלה: ידיד שאל האם כאשר אדם מכיר שרב אחד טוב אבל הוא לא פוסק הלכה שרבים סומכים ומחמיר בהרבה דברים שאינם הלכה אבל לדעתו כן הלכה למרות דלא כדעתו דעת גדולי דורות בשו"ת וכו' והרבה דברים מקשים לו ומספק תעמיד יחמיר, מותר להגיד לחברו לך אצל רב פלוני, ומדובר שברוב מקרים ישאלו לו מדוע רב זה לא, הלא הוא פוסק? ובאמת אף על פי שטוב לא הפוסק שכדאי לסמוך, ויהיה צורך להשיב לשואל הרי רב פלוני הוא פוסק מאוד חשוב, ובתוך זה כאבק לה"ר שנשמע שזה לא מאוד חשוב (או אם פוסק כלל), טעונה לתועלת כדי שלא יסגור פתח לאנשים ולאסור האסור כשמותר ואצ"ל בענין ח"מ שיכול לגרום הפסד ממונות. ומתשובה לתועלת זה, יכול להיות שהשואל יעשה כפי הוגד לו וישאל הפוסק טוב. זה נחשב לתועלת או לשון הרע? והאם יש לחשוש שלפעמים אנשים סתם כיון שהרבה לא בקיאים בהלכות לשון הרע ורכילות יכול לצאת מזה שאו ישאל הרב זה מדוע אומרים כך עליו (או שלומי אמר לו שרב פלוני הוא פוסק חשוב וכדאי לשאלו- וצשמע שעל רבה זה לא כדאי) , או אם הכונה לאמיתה של תורה ולשם שמים ולתועלת לגמרי לעזור אנשים לקבל הוראה מן אדם ראוי וגדול מותר?

אף אם נגיד שמותר ילמדנו מה האופן הכי טובה לומר לאדם לך אצל רב פלוני, במקום אחרים?

תשובה:

שלום וברכה

זה ודאי לתועלת ומניעת מכשול מרבים, רק יש להזהר בכבודו, אפשר להמליץ על הרב השני בלי לשלול את הראשון, לספר בשבחו הרבה עד שהשואל יקבל חשק ללכת לשאול שם.

בהצלחה